top of page
Forfatterens bildeVidar Andersen

Regjeringens satsning på sykehjemsplasser – en dråpe i havet?




Det er på mange områder skuffende å studere regjeringens forslag til statsbudsjett for 2025.

Som medlem av Hovedutvalg for Helse- Sosial og Omsorg har jeg, og er, vært opptatt av unødvendige «overliggerdøgn» ved sykehuset i Vestfold. Ikke bare fordi det er en kostnad kommunen må stå for, men mest for de pasientene det gjelder.


Sandefjord Kommune benytter mange sårt tiltrengte korttidsplasser som langtidsplasser i våre sykehjem. Med vår synlige statistikk på stadig flere eldre over 80 år, er dette ikke et velferdstilbud som er våre eldre verdig.


Hva sier så regjeringen i sitt forslag til statsbudsjett når det gjelder satsning på sykehjem og bemannede omsorgsboliger?


I overskriften sies det:

«Regjeringen legger til rette for 1500 heldøgns omsorgsplasser.»

Videre påpekes noe som det ikke er vanskelig å være enig i, men burde vært høyere:


«I statsbudsjettet for 2025 foreslår regjeringen en tilsagnsramme på 3 250 millioner kroner til investeringstilskudd, tilsvarende om lag 1500 heldøgns omsorgsplasser.
De som trenger sykehjemsplass, skal få det. Vi holder det vi lover, og legger til rette for 1500 heldøgns omsorgsplasser i 2025, sier helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre.»

Så kommer noe som både er forvirrende i avklaringen videre:


«Forslaget innebærer en bevilgning på 325 millioner kroner i 2025 for å dekke tilsagnsrammen det første året, slik at kommunene både kan bygge nytt og modernisere plasser de allerede har.»

Fra å gå fra 3 250 millioner i såkalt tilskuddsramme i budsjettet for 2025, blir dette brutt ned til en bevilgning i 2025 på 325 millioner. Med andre ord, det skal gis investeringstilskudd til 150 heldøgns omsorgsplasser i 2025. Dette skal bli noe å kjempe om blant landets 357 kommuner.

Må innrømme at jeg som leser av regjeringens forslag falt ut da jeg leste det.

Men avslutningsvis sier helse- og omsorgsminister Vestre noe nok de aller fleste er enige i:


«– De fleste eldre ønsker å bo hjemme lenger, men ikke alt vil kunne løses i den enkeltes opprinnelige hjem. Da må det bygges flere sykehjemsplasser. Kvaliteten skal opp og forskjellene skal ned i eldreomsorgen. Det er helt nødvendig for at eldre skal være trygge på at tjenestene er der når de trengs, og at det er en sykehjemsplass klar hvis behovet oppstår. Det handler om trygghet i hverdagen – for eldre og deres pårørende,»

Å si det er en ting. å gjøre det er noe helt annet. Vi i Sandefjord FrP ønsker en regjering med større handlekraft på dette området, samt at den opptrer med ærlighet og redelighet overfor våre innbyggere og skattebetalere.


 

Vidar Andersen

Sandefjord FrP

Nestleder H-HSO

10 visninger0 kommentarer

Komentarai


bottom of page