top of page
Forfatterens bildeCathrine Andersen

Hva bruker vi skattepenger på?

Avkommersialiseringsutvalget, ja du leste riktig. Regjeringen har altså nedsatt et utvalg kalt Avkommersialiseringsutvalget. De leverte sin innstilling nå i juni.


Hva er det som skjer er min tanke, når formålet og mandatet til utvalget var å utrede hvordan kommersiell drift kan utfases i ulike skattefinansierte velferdstjenester, og legge fram en egen nullprofittmodell for hver slik sektor. Utvalget skal også foreslå en juridisk definisjon for ideelle driftsformer.


Utvalget skulle vurdere alternative nullprofittsmodeller (1-2) og sterkere regulering av kommersiell drift (3) for velferdstjenester som staten eller kommunesektoren har en lovpålagt plikt til å tilby, og hvor det offentlige gjennom anbud eller tilskudd i dag benytter private aktører. Utvalget skal særlig se på:

● barnehager

● skoler (grunnskoler og videregående skoler)

● barnevern

● eldreomsorg (både i institusjon og hjemmebaserte tjenester)

● spesialisthelsetjenester bl. a. innen: rus, psykiatri, habilitering, rehabilitering, kirurgi

● asyl- og flyktningmottak

● arbeidsmarkedstiltak


Norges offentlige utredninger 2024: 17 ble lagt frem i juni, et dokument på nesten 400 sider.


Så hva er egentlig målet med dette?

Barnehager

Vi hadde aldri fått til full barnehage dekning i Norge uten private barnehager, her mottar private barnehager mindre i tilskudd per plass enn hva en offentlig plass koster, og jeg vil påstå at samfunnet har spart mye på at private har investert og bygget barnehager, her ligger det en besparelse på investering. At noen kaller dem velferdsprofittører, fordi noen drivere likevel klarer å tjene penger på dette, sier vel kanskje mer om det offentlige. Private barnehager har forskrifter og normer de må levere på de også.


Private skoler

Når det offentlige ikke klarer å levere nye studietilbud og bredde i utdanning raskt nok og næringslivet skriker etter kompetanse og internasjonale tilbud , ja da er det vel flott at private tilbud dukker opp. Private skoler mottar i dag støtte tilsvarende 85 prosent av gjennomsnittlige utgifter per elev i den offentlige skolen. I tillegg kan de ta inntil 15 prosent av tilskuddsgrunnlaget i skolepenger. Så dette er vel også en økonomiske besparelse for samfunnet samtidig som det gir et bedre tilbud. Eller er det ikke det?


Spesialisthelsetjenesten

Spesialisthelsetjenesten skal diagnostisere, behandle og følge opp pasienter med akutte, alvorlige og kroniske sykdommer og helseplager og er en samlebetegnelse for: sykehus. distriktspsykiatriske sentre. opptrenings- og rehabiliteringsinstitusjoner. Og her tror jeg vi alle har hørt om ventetider for behandlinger. Ja, det offentlige kjøper i dag tjenester fra private, dette for å kunne gi et bredt tilbud og svare ut etterspørsel.


Jeg tviler sterkt på om vi hadde klart oss uten bidrag fra private aktører. Dersom et privat sykehus har kapasitet til å ta deg inn til operasjon i morgen, fremfor å vente 9 måneder på et offentlig tilbud, så vet jeg hva jeg hadde valgt. Jeg hadde forventet at jeg hadde fått tilskuddet for kostnader knyttet til min operasjon flyttet fra offentlig behandling, til privat. Det offentlige kunne til og med dekket merkostnader dersom operasjon hos privat tilbyder hadde vært dyrere, for det offentlige slipper jo å utbetale meg nesten 9 måneder med sykepenger. Jeg tenker at det er en gevinst for meg og det offentlige.


Eldreomsorg

Under denne kategorien faller blant annet sykehjemsplasser, og her finnes det eksempler på at å kjøpe sykehjemsplasser fra en privat aktør kan være et rimeligere alternativ enn det offentlige, altså en besparelse for kommunen, det kan bety at vi har mer penger å bruke på å skaffe flere sykehjemsplasser. Det at en kommune skal bygge og drifte sykehjemsplasser er en utfordring både for investeringsbudsjett og driftsbudsjett for staten dekker på ingen måte hele denne regningen for kommunen. Så kan private tilbydere bygge, drifte og levere til samme eller lavere pris et tilbud med kvalitet og lovkrav, så må vel det være flott.


Det viktigste for alle bør jo være at brukere/pasienter får et godt tilbud, en god behandling og at det offentlige kan levere på den etterspørsel som oppstår, jeg tror ikke det offentlige klarer dette på egne ben og at samarbeide med private aktører er nødvendig og positivt. Nå er det mange eksempler på at private tilbud kan være et billiger alternativ enn offentlige og det er jo her folkevalgte sammen med administrasjonen må gjøre en god jobb i bestillerrollen. Det offentlige kan stille krav til bemanning, kvalitet, kreve brukerundersøkelser, føre tilsyn og følge opp at vi får de tjenesten vi kjøper. I tillegg så må jo private tilbydere også følge lover og regler. Etter alt dette og at de likevel klarer å tjene penger så tenker jeg så bra da, jeg tenker i alle fall ikke velferdsprofittører. Jeg undres mer over hvorfor det ikke blir slik når det er offentlig drift.


Det viktigste må være tilbudet til den enkelte og ikke hvem som utfører!

Så vi håper at det gode samarbeide med andre aktører enn det offentlige får fortsette, fordi vi klarer oss ikke uten.



27 visninger0 kommentarer

Comentários


bottom of page