top of page

Viktig å redusere utgiften til vanlige folk

Sandefjord FrP

26. nov. 2024

I desember skal kommunens handlings og økonomiplanen vedtas. Administrasjonen har lagt frem et godt forslag basert på en politisk retning og de økonomiske forutsetningen man har. Det er likevel rom for å gjøre andre prioriteringer for perioden. Våre prioriteringer er basert på et ønske om å redusere noe av den økonomiske belastningen mange opplever.

I vårt forslag til budsjett så har vi to store endringer i forhold til kommunedirektøren sitt forslag Vi tilfører 51.4 millioner for å redusere gebyrene på vann, vi mener det er viktig å følge den oppgraderingen og tempo som det nå er lagt opp til, men vi er nå inne i en "dyrtid". Derfor tilfører vi penger for å dempe gebyrøkningen, vi ønsker å bidra til større økonomisk handlefrihet.


Vi ønsker samtidig å ta i bruk 18 sykehjemsplasser i 2026 og i 2028, det betyr at vi fremskynder dette med et år i forhold til kommunedirektøren sitt forslag. Ved å gjøre dette så kan vi frigi kapasitet i forhold til kortidsplassene og redusere antall overliggerdøgn. Vi er opptatt av å skape økt trygghet for gode helsetilbud i Sandefjord .


Vi setter samtidig av mer penger til skole, det å bygge laget rundt eleven. Vi har sagt at ved å erstatte tre skoler med en, så frigjør det penger til å bruke mer på innholdet i skolen og det følger vi opp i vårt forslag. Målet er å sikre en bedre og trygger skolehverdag for elevene.


Vi øker bevilgningen til veiprosjekter med 68 millioner i perioden, dette er vedtatte og regulerte prosjekter som ligger klare, men mangler penger. Og her er det tiltak som gang og sykkelvei i forhold til trygg skolevei.


Vi ønsker å intensivere arbeid med å få flere flyktninger ut i arbeid. Det er en forutsetning for en god integrering at flyktninger lærer seg språket og kommer i arbeid. Dette vil bidra til en økonomisk frihet for den enkelte, men også en mindre belastning på kommunens budsjetter.


Vi bidrar til å bedre Homstart tilbudet og annerkjenner også det gode forbyggende arbeide Fellesverket står for, vi øker derfor tilskuddet for å nærme oss en likebehandling i forhold til Naper`n


Her kan du lese mer om vårt forslag i tall oppsett, kommentarer til talloppsett og verbale forslag.



Kommentarer til tabell - talloppsett

Drift:

Sykehjemsplasser

Sykehjemsplasser på Nygård Bo og behandlingssenter fremskyndes til 2026 og 2028. Noe av bakgrunnen er behovet for langtidsplasser, frigjøre korttidsplasser og redusere antall overliggerdøgn.


Reduksjon overliggerdøgn

Som en konsekvens av arbeidet som gjøres på overliggerdøgn og tidligere oppstart av sykehjemsplasser så reduseres antall overliggerdøgn.

 

Tilskudd behandling sykefravær

Det settes av midler til behandling av ansatte som står i behandlingskø til for eksempel en operasjon. Målet er å få den ansatte raskere behandlet og redusere sykefraværet. Dette gjennomføres som en to-årig prøveordning.

 

Homestart

Det opprettes/stilling økes med 50% i Homestart

 

Flyktninger

Posten med å redusere flyktningefondet med 1 million i 2025 og i 2026 henger sammen med posten intensivere arbeidet med å få flere flyktninger ut i lønnet arbeid.

 

Praktisk bistand

Praktisk bistand endres fra hver 14. dag til hver 3 uke. Tjenesten fortsetter å være behovsprøvd.

 

Fellesverket

Det gis økt tilskudd til Fellesverket for å sikre forebyggende aktivitet for ungdom.

 

Flytting bibliotek og kulturskole

Arbeider med flytting av bibliotek og kulturskole utsettes til regulering er gjennomført og prosjektet er realistisk.

 

Digitalisering/kart/programvare byggesak

Det settes av 500.000 til oppdatert/ny programvare bygg og arealplanlegging. Ved å ha gode verktøy i dette arbeidet så kan det forenkle, effektivisere og øke kvaliteten.

 

Bygge lag rundt eleven skole

Ved å endre skolestruktur så frigjør det penger på drift, som beskrevet i budsjettdokumentet. Da er det viktig for oss å følge opp med mer midler til innholdet i skolen og styrke laget rundt eleven.

 

Kommunelekene

For å bidra til samhold, bli kjent og skape et godt arbeidsmiljø, så settes det av penger til å gjennomføre kommunelekene årlig fra 2026. Det er ikke mange «goder» eller velferdsordninger for ansatte i Sandefjord kommune. Vi vet at et godt arbeidsmiljø og samhold kan bidra til å redusere sykefravær.

 

Økt renhold

Det har blitt redusert mye på renhold de siste årene, vi mener det har konsekvenser og tilfører derfor penger for å sikre et nødvendig renhold og unngå etterslep.

 

Kino

Ved å redusere billettprisen på kino, så vil vi se om det kan bidra til likevel å øke inntekten. Det er derfor satt av 200.000 dersom inntekten skulle svikte, dette henger sammen med vårt verbalforslag.


Ekstra bevilling 51.4 mill/Avsetting skolebyggfond

Regjeringen har etter fremlagt statsbudsjett bevilget økt tilskudd til kommunene. For Sandefjord så betyr det årlig inkl 2024 en økt rammeoverføring 51,4 millioner. Kommunedirektøren har lagt det over i et «skolebyggfond. Dette støttes delvis, vi ønsker å fremskynde sykehjemsplasser og redusere avgiftstrykket for innbyggere, derfor bruker vi av disse overføringene i perioden. Det avsettes likevel et betydelig beløp til skolebyggfond.

 

Hovedplan vann og avløp investeringsbidrag

Vi er i en dyrtid, hvor avgifter, renter, strøm, nettleie og annet har økt betydelig. Det er en forventning om rentenedgang i 2025, men det har blitt sagt en god stund. Vi skal og må gjennomføre nødvendige investeringer innenfor vann og avløpsområdet som gjør at VAR avgiftene øker ytterlig. Vi følger fremdriften som er lagt frem i budsjettet, men dette er et selvkostområde som betyr at den enkelte innbygger får regningen. Som et bidrag til å redusere forslag til økt avgift for 2025 så tilføres det 51.4 millioner. Avgiften/gebyret på vann for 2025 skal reduseres deretter.


Investeringer:

Reduksjon bilpark

For å få til nødvendige prosjekter innenfor vei, GS og trafikksikkerhetstiltak så reduseres bevilgning til utskifting av bil og maskinpark. Vi mener noen av dagens biler har lenger levetid, vi innser også at dette forsinker det målet i forhold til klimabudsjettet. Men vi mener av GS og trafikksikkerhetstiltak er viktigere.

 

Veiprosjekter- GS-veier og trafikksikkerhetstiltak

Med bakgrunn i sak om utsatte veiprosjekter så tilføres det penger til dette i budsjettperioden (Se verbalforslag)

 

Thor Dahlsgate etappe 2

Det settes av penger til å jobbe videre med oppgradering av området på brygga/ Thor Dahlsgate. (Se verbalforslag)

 

Bruk av konto/fond avsatt 200 millioner

Etter salg av Sandefjord Bredbånd så ble det satt av 200 millioner til tiltak for myke trafikanter, syklende og gående. Thor Dahlsgate, GS og trafikksikkerhetstiltak er innenfor denne potten, mange av prosjektene har ventet lenge på finansiering.

 

«Avsetting skolebyggfond»

Det forventes høyere inntekt en budsjettert for salg av kommunehustomten i Stokke, takst i 2021 var på 114 millioner. Derfor forventer vi økt salgsinntekt på 40 millioner som kan tilføres skolebyggfondet.




VERBALFORSLAG

Tilskudd behandling sykefravær

Vi vet det er lang behandlingstid innenfor området helse, vi ser samtidig en betydelig økning i langtidssykefraværet. Å gi ansatte raskere behandling slik at de kan komme raskere tilbake i jobb er bra for den ansatte og arbeidsgiver. Det er store konsekvenser å være utenfor arbeidslivet for den ansatte, men også tap av viktig kompetanse for kommunen.

 

1.        Det legges det frem en sak til politisk behandling som ser på muligheter for å kjøpe helsebehandling til sykemeldte i Sandefjord kommune. Det er satt av 2 millioner over to år og dette skal være et prøveprosjekt for å se om det har gevinster for begge parter.

 

Arbeidsmiljøtiltak HR

De ansatte i Sandefjord kommune er en viktig resurs, da er det viktig at det er trivsel og gode arbeidsforhold for at den ansatte skal trives.

 

2. Det skal derfor legges frem en sak til politisk behandling som beskriver arbeidsmiljøtiltak som kan bidra til å redusere sykefraværet i Sandefjord kommune, saken skal synligjøre forslag til tiltak og hva som trengs av økt bevilling til eventuelle tiltak.

 

Flyktninger

Det viktigste for å sørge for en god integrering er språk og arbeid, vi kan lese at det er større utfordringer med å få flyktninger ut i arbeid enn forventet. Derfor er det viktig at innsatsen intensiveres. Dette er ingen enkel utfordring, men ved å øke innsatsen så kan man kanskje lykkes i større grad.

 

3.        Det legges frem en sak til politisk behandling som beskriver forslag til tiltak for å få flere flyktninger ut arbeid. Det er satt av 2 millioner over to år til å gjennomføre et prosjekt, som har sikte på å få flere flyktninger ut i arbeid. Forslag til prosjekt/tiltak og økonomi legges frem til politisk behandling så raskt som mulig.

 

Bygge lag rundt eleven i skolen

Det er ingen tvil om at mange elever ved Sandefjordskolen har det veldig bra, men vi kjenner også til store utfordringer. Ved endret skolestruktur så oppnår vi en økonomisk gevinst ved å bruke mindre penger på å drifte skolebygg. Vi ønsker å bruke mer penger på å bygge lag rundt eleven. Derfor har vi lagt inn penger i hele økonomiplanperioden til dette.

 

4.        Det legges frem en sak til politisk behandling som viser hvordan vi kan oppnå å bygge laget rundt eleven i større grad enn i dag. Saken skal vise forslag til tiltak og kostnader.

 

Digitalisering/kart/programvare byggesak

Det finnes mange nye og gode programvarer for kartløsninger og mer. Ved å oppgradere digitale programmer o.l i areal og byggesaksseksjonen så kan arbeidet i slike saker forbedres og effektiviseres. Dette kan bidra til raskere, enklere og bedre saksbehandling som igjen kan redusere gebyrer.

 

5.        Det gjøres et søk i markedet for å se om det finnes bedre «programmer» «digitale løsninger» enn det man har i dag. Det legges frem en sak som beskriver funn og kostnader knyttet til eventuelle utskiftninger innen rammesaken 2025.

 

Kino

Det har vært en nedgang i kinobesøket de siste årene, vi ser nå at «dyrtid« rammer mange. Kino er i dag en stor kostnad for familier å benytte seg av, selv om vi har et familietilbud på søndager. Det er ønskelig at flere kan benytte kino som et fritidstilbud. Høye billettpriser kan bidra til at folk velger dette tilbudet bort.

 

6.        Som et prøveprosjekt i 2025 så ønsker vi å redusere billettprisen, pris for kinobillett settes til kr 80,- (voksen og barn og familietilbud søndag utgår) for å se om besøket vil øke. Det gis en oppdatering om kinobesøket i juni 2025 og det legges frem en sak etter prøveprosjektet som viser resultat, økonomi og besøk i forbindelse med behandling av HØP 2026-2029

 

Hovedplan vann og avløp investeringsbidrag

Som en konsekvens av at det er tilført 51.4 millioner til hovedplan vann og avløp og reduksjon av gebyr på vann.

 

7.        Så skal det legges det frem en sak til HMP så raskt som mulig, som viser hvordan dette reduserte gebyr økningen for 2025.

 

Veiprosjekter- GS-veier og trafikksikkerhetstiltak

I sak Bevilgningsbehov til trafikksikkerhetstiltak i HØP perioden 2025- 2028 behandlet i HMP 20. november. Så vises det til utfordringer med å finansiere enkelte prosjekter. Derfor er tilført 68 millioner ekstra i handlings og økonomiplanperioden.

 

8.        Det legges frem en sak til politisk behandling som anbefaler prioriteringer av tiltakene og ny fremdrift som følge av økt bevilgning.

 

Nytt gebyr mangel på vedlegg

Vi ser stadig forslag til nye gebyrer innenfor byggesak

 

9.        Det innføres ikke nytt gebyr for «Gebyrer mangel på vedlegg»

 

Byggesaksgebyrer

Det er nå mange gebyrer innenfor byggesak/areal og oppmåling.

 

10.   Det legges frem en sak til politisk behandling som beskriver nærmere oppgaver innenfor de enkelte gebyrområdene.

 

Fremtidig avkastning fond

Sandefjord kommunes kraft og infrastrukturfond har nå en betydelig hovedstol etter salget av Sandefjord Bredbånd.

 

11.   Fremtidig avkasting fra fondet skal søkes å fordeles med 60% til ordinære investeringer og 40% til infrastruktur investeringer som vei, GS, trafikksikkerhetstiltak o.l

 

Sandefjord Havn

12.   Det legges frem en sak til politisk behandling som viser mulighet for å bedre tømmeordningen i havnen for båtfolket etter lovendringen om utslipp fra fritidsbåt. Saken skal beskrive forslag til tiltak og kostnader. Saken legges frem før rammesaken i juni 2025. Tiltak skal finansieres vi havnekassen.




bottom of page